ΑΛΗΘΕΙΕΣ Σεξ και σχέσεις

Sex: η σεξουαλική δυσλειτουργία του συντρόφου σου

Η σεξουαλική δυσλειτουργία στον άνδρα είναι φυσική συνέχεια από μια ηλικία και μετά. Συνήθως μετά τα 50 έτη –αλλά και νωρίτερα- είναι πιθανό ένας άνδρας να έρθει αντιμέτωπος με τη σεξουαλική δυσλειτουργία. Η διαδικασία της διέγερσης του άνδρα είναι πιο σύνθετη από εκείνη της γυναίκας. Συμμετέχουν ο εγκέφαλος, οι ορμόνες, οι μύες, τα νεύρα, τα αγγεία και πάντα τα συναισθήματα.

Τα συνηθέστερα αίτια που μπορεί να προκαλέσουν τη στυτική δυσλειτουργία είναι οι καρδιολογικές παθήσεις, η υψηλή χοληστερίνη και τα τριγλυκερίδια, η υψηλή αρτηριακή πίεση, ο διαβήτης, η παχυσαρκία, οι ορμονικές διαταραχές, το κάπνισμα, ο αλκοολισμός, η λήψη φαρμάκων, τα νευρολογικά νοσήματα, το άγχος και πολλά άλλα. Η αντιμετώπιση γίνεται ανάλογα με την αιτία που προκαλεί τη στυτική δυσλειτουργία.

Όμως, η σεξουαλική δυσλειτουργία δεν είναι μια κατάσταση άβολη μόνο για τον άνδρα. Η θέση της γυναίκας απέναντι στο πρόβλημα είναι ένα εξίσου δύσκολο case. Πώς πρέπει να αντιδράσει μια γυναίκα που ο σύντροφός της βιώνει τη σεξουαλική δυσλειτουργία;

1. Είναι δικό σας πρόβλημα
Αν τον αγαπάς πρέπει να τον πείσεις ότι είναι ένα πρόβλημα που αφορά και τους δύο και θέλεις να το αντιμετωπίσετε μαζί. Αν είναι αρνητικός, πρέπει να τον πείσεις ότι δεν υπάρχει λόγος να βιώνετε ματαιώσεις όταν μπορείτε να λύσετε μαζί το πρόβλημα. Είναι ο άνδρας που θέλεις και έχεις την υπομονή και την όρεξη να αλλάξετε τη σεξουαλική σας ζωή. Προσοχή: η πλειοψηφία των ανδρών που αντιμετωπίζει προβλήματα με τη στύση, διστάζει να απευθυνθεί σε ειδικούς. Εσύ πρέπει να τον πείσεις να το κάνει. Σκευάσματα που υπόσχονται θαύματα μόνο ψυχική ταλαιπωρία μπορούν να προσθέσουν. Δεν αποκλείεται μάλιστα να αποδειχθούν και επικίνδυνα. Αν δεν ξέρετε από πού προκύπτει το πρόβλημα, μην προχωρήσετε στη λήψη σκευασμάτων που πιθανόν θα λειτουργήσουν επιβαρυντικά στην υγεία του συντρόφου σου.

2. Κάτω απ’ το χαλί δεν χωράει τίποτα
Μην πεις ένα απλό «Δεν πειράζει» που πιθανόν δεν εννοείς. Η σεξουαλική ζωή είναι σημαντική για τη ζωή ενός ζευγαριού. Δεν υφίσταται σχέση χωρίς σεξουαλική ζωή. Συνεπώς το τακτ είναι αναγκαίο αλλά όχι σε υπερβολή. Μην βάλεις κάτω απ’ το χαλί το πρόβλημα. Κάποτε αυτό θα σε κουράσει και πιθανόν θα οδηγηθείς σε απιστία που θα τον πληγώσει ακόμη περισσότερο.

3. Ο ρόλος σου;
Οι ενοχές είναι ο λάθος δρόμος. Η αυτοκριτική είναι ο σωστός. Είναι πολύ δύσκολο αλλά πρέπει μόνη σου να σκεφτείς ποιος είναι ο ρόλος σου απέναντί του. Τι είδους γυναίκα είσαι για τον άνδρα σου. Αν προαποφασίσεις ότι εσύ φταις που δεν μπορείτε να απολαύσετε το sex και κλειστείς στον εαυτό σου, το πρόβλημά σας δεν θα το λύσει κανένας. Θα χωρίσετε μετά από λίγο και θα κάνεις τα ίδια ακριβώς λάθη και στην επόμενη σχέση. Αν σου περνάει από το μυαλό ότι πιθανόν κάτι κάνεις λάθος, ψάξε το, βεβαιώσου και λύσε το. Αν είσαι η παθητική σύντροφος που δεν παίρνει καμία πρωτοβουλία στο sex, άλλαξε τακτική. Αν είσαι η παρτενέρ που θέλει να έχει τον πρώτο λόγο και στο sex και σε όλα, σκέψου μήπως με τον τρόπο σου τον ευνουχίζεις.

4. Παίζουμε;
Δεν είναι ανάγκη να σηκωθείτε από το κρεβάτι έχοντας ζήσει μια ακόμα ματαίωση. Δείξε στον σύντροφό σου ότι αυτό που διεκδικείς δεν είναι απαραίτητα η διείσδυση αλλά τα ερωτικά παιχνίδια μαζί του…