LIFE WELL BEING

3 πράγματα που πρέπει να ξέρεις για την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας

Σήμερα, 8 Μαρτίου οι άνθρωποι σε όλον τον κόσμο γιορτάζουν την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, μια ετήσια γιορτή που τιμά τη συμβολή των γυναικών στην κοινωνία, την πολιτική, τον πολιτισμό. Σε πολλές χώρες κάθε τέτοια μέρα διοργανώνονται πορείες και εκδηλώσεις μνήμης, τιμής αλλά και νέων στόχων που βάζουν οι γυναίκες για την αναβάθμιση της ζωής τους. Κάποιες μάχονται για ίσα δικαιώματα με τους άνδρες. Άλλες μάχονται βουβά μια και ούτε αυτό το δικαίωμα έχουν, για τα αυτονόητα της εκπαίδευσης, της περίθαλψης, της απόφασης για την προσωπική τους ζωή. Αν θέλουμε να είμαστε ειλικρινείς οι γυναίκες μεταξύ μας, τότε ας παραδεχτούμε πως τίποτα δεν γιορτάζουμε σήμερα. Ναι, να τιμήσουμε τις γυναίκες που διέπρεψαν. Δεν γιορτάζουμε τίποτα όμως αν δεν φτάσουμε στο επίπεδο να γιορτάζουμε όλες οι γυναίκες μαζί. Και γι’ αυτό έχουμε ακόμα δρόμο πολύ.

Πώς ξεκίνησαν όλα…

Η πρώτη μάχη για τα δικαιώματα των γυναικών δόθηκε το 1908 όταν 15.000 γυναίκες βγήκαν στους δρόμους της Νέας Υόρκης διαμαρτυρόμενες για καλύτερες πληρωμές, καλύτερα ωράρια εργασίας και δικαίωμα ψήφου. Έναν χρόνο μετά, οι Σοσιαλιστές της Αμερικής όρισαν την τελευταία Κυριακή του Φλεβάρη ως την Εθνική Ημέρα της Γυναίκας για να τιμήσουν την απεργία που έλαβε χώρα έναν χρόνο πριν.

Το 1910 κατά τη διάρκεια ενός παγκόσμιου συνεδρίου για την εργαζόμενη γυναίκα, μια γυναίκα ονομαζόμενη Clara Zetkin πρότεινε να καθιερωθεί η Ημέρα της Γυναίκας την ίδια ημέρα για όλες τις χώρες του κόσμου.

Clara Zetkin

Η απόφαση ελήφθη ομόφωνα από 100 γυναίκες 17 χωρών. Η πρώτη Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, γιορτάστηκε το 1911 από περισσότερες από 1 εκατομμύριο γυναίκες που πήραν μέρος σε διαδηλώσεις στην Αυστρία, τη Δανία, τη Γερμανία και την Ελβετία. Κάπου μεταξύ του 1913 και 1914 η ημερομηνία άλλαξε και ο εορτασμός μετακινήθηκε από τις 19 Μαρτίου στις 8 Μαρτίου. Τα Ηνωμένα Έθνη γιόρτασαν για πρώτη φορά αυτή τη μέρα το 1975.

Το θέμα αυτής της χρονιάς…

Στις παρυφές του #MeToo και του #TimesUp η καμπάνια της Παγκόσμια Ημέρας της Γυναίκας για το 2018 βρίσκει την έκφρασή της στο #PressForProgress. «Νιώθω πως το να πιέζεις για πρόοδο είναι άσχετο με το να προσπαθείς να αποδείξεις οτιδήποτε», είπε η Amy Jo Martin συγγραφέας του Renedades Write The Rules, που θα είναι και μία από τις ομιλήτριες σε διαδικτυακή συζήτηση που θα πραγματοποιηθεί από την Ernst & Young για την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας. «Νομίζω ότι η πρόοδος έχει να κάνει με το να δεσμευόμαστε στους εαυτούς μας και να σιγουρευόμαστε ότι προοδεύουμε στη ζωή μας», είπε η Martin που σύμφωνα με το Forbes είναι η 3η σε σειρά πιο δυναμική γυναίκα στο Twitter.

Πώς γιορτάζεται η ημέρα σε όλον τον κόσμο

Και ενώ πολλά events πρόκειται να γίνουν για τον εορτασμό αυτής της μέρας σε όλον τον κόσμο, υπάρχουν και οι χώρες εκείνες που έχουν κάποιες πολύ ειδικές παραδόσεις… Η Ουκρανία, η Μολδαβία και η Ρωσία γιορτάζουν αυτήν την ημέρα κλείνοντας κάποιες δημόσιες υπηρεσίες, σχολεία και καταστήματα. Στην Ουκρανία χαρίζουν λουλούδια στις γυναίκες ενώ οι άνδρες στην Ρωσία προσφέρουν κάρτες με σχεδιασμένα λουλούδια στις γυναίκες αλλά και κάρτες με μητέρες και βρέφη. Στις ΗΠΑ προσφέρουν σοκολάτες όπως και την Ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου. Ομοίως και στην Ιταλία ή την Αλβανία.