ΑΛΗΘΕΙΕΣ ΕΞΟΜΟΛΟΓΗΣΕΙΣ

Ερωτήσεις που πρέπει να απαντηθούν από εσένα πριν ζητήσεις διαζύγιο

Είναι πολύ λίγες οι περιπτώσεις των ανθρώπων που ζητούν διαζύγιο χωρίς δεύτερη σκέψη. Οι περισσότεροι νιώθουν καιρό ότι ο γάμος τους έχει τελειώσει ή τελειώνει αλλά το σκέφτονται και το ξανασκέφτονται, συχνά χωρίς να καταλήγουν κάπου. Άλλοι πάλι, το σκέφτονται αλλά λάθος… Κάνουν στον εαυτό τους τις λάθος ερωτήσεις, υποκινούμενοι από συναισθήματα όπως είναι ο θυμός ή ακόμη από εγωισμό. Ας δούμε ποιες ερωτήσεις πρέπει να κάνει κάποιος στον εαυτό του πριν ζητήσει διαζύγιο…

-Τι ήταν αυτό που στην πραγματικότητα σε έκανε να θέλεις να ζητήσεις διαζύγιο

Δεν είναι εύκολη η απάντηση, ειδικά αν βάλεις τον εαυτό σου στη διαδικασία να κάνει μαζί και τον δικηγόρο του διαβόλου. Τι είναι όμως αυτό που πραγματικά σε έχει κάνει να θέλεις να φύγεις τρέχοντας από αυτόν τον γάμο; Δεν μπορείς πλέον να διαχειριστείς την καθημερινότητα με τον σύντροφό σου; Δεν επικοινωνείτε καθόλου και όταν επικοινωνείτε, είναι για να διαφωνήσετε; Έχετε απομακρυνθεί απόλυτα σε κάθε επίπεδο που σας όριζε ως ζευγάρι; Έχεις ερωτευθεί; Στην τελευταία περίπτωση ξέρεις στο βάθος ότι δεν υπάρχει σύγκριση ανάμεσα στον τώρα έρωτά σου και στον σύζυγό σου. Οποιαδήποτε σύγκριση μεταξύ τους δεν είναι ρεαλιστική. Δεν αποκλείεται δηλαδή να αλλάξεις γνώμη όταν πια δεν θα είσαι ερωτευμένη με το άλλο πρόσωπο.

-Πόσο έχεις προσπαθήσει για να διορθώσεις τα πράγματα;

Κανένας γάμος δεν πρέπει να γίνεται για να διαλυθεί λίγο μετά. Αναρωτήσου λοιπόν, πόσο πολύ προσπάθησες εσύ ώστε να διορθώσεις τα πράγματα. Αν η απάντηση είναι ότι προσπάθησες πολύ και με κάθε τρόπο –ακόμα και με τη βοήθεια συμβούλου- αλλά δεν άλλαξε τίποτα, τότε προφανώς και δεν έχει νόημα να μένεις σ’ αυτόν τον γάμο. Αν πάλι ξέρεις ότι δεν έχεις προσπαθήσει καθόλου, τότε κάνε την προσπάθειά σου για να μην μετανιώσεις αργότερα.

-Ποιες ήταν οι καλές στιγμές σ’ αυτόν τον γάμο;

Τι σε έκανε να προχωρήσεις σ’ αυτόν τον γάμο; Ποια είναι τα χαρίσματα του συντρόφου σου και ποια εκείνα που δεν αντέχεις σε αυτόν. Σκέψου τι πραγματικά μοιραζόσουν με αυτόν τον άνθρωπο. Ήταν ουσιαστική αγάπη, συντροφικότητα; Ή ήταν βόλεμα και συνήθεια; Βάλε κάτω όλα εκείνα τα θετικά του που θα χάσεις από το διαζύγιο και μετά και σκέψου αν μπορείς όντως να ζήσεις χωρίς αυτά.

-Κάνετε ο ένας τον άλλον καλύτερο άνθρωπο;

Επιμένουν κάποιοι ότι κάποιος γίνεται καλύτερος και προοδεύει επειδή το θέλει ο ίδιος. Μέσα σε έναν γάμο το πόσο επηρεάζει σε κάθε επίπεδο ο ένας τον άλλον δεν είναι κάτι που χωρά αμφισβήτηση. Κάπως έτσι, μια γυναίκα μπορεί να καταστρέψει έναν άνδρα την ίδια ώρα που μια άλλη γυναίκα μπορεί να κάνει τον ίδιο αυτόν άνδρα να προοδεύσει και να λάμψει. Το ίδιο ισχύει και αντίστροφα. Συνέβαινε αυτό στον γάμο σας; Ήσουν εκείνη που τον έκανε καλύτερο και ήταν εκείνος που σε έκανε καλύτερη;