BE SOCIAL LIFE

Cyberstalking και παρενόχληση μέσω Διαδικτύου: μπορεί να συμβεί στον καθένα!

Όλοι ξέρουμε τι είναι το stalking. Κάποιος παθαίνει εμμονή με κάποιον άλλον και παρακολουθεί όλες τις κινήσεις του. Όσο κι αν έχουμε στο μυαλό μας ότι αυτό αφορά τους μεγάλους αστέρες της βιομηχανίας του θεάματος, η πεποίθηση αυτή ανήκει ολοκληρωτικά στο παρελθόν. Την εποχή των social media και της «δημοσιότητας» που καθένας έχει στο κοινό που τον αφορά, όλοι μπορούν να γίνουν θύματα stalking και συγκεκριμένα cyberstalking –αφού μιλάμε για το Διαδίκτυο- και διαδικτυακής παρενόχλησης όσο κι αν νομίζουν ότι περνούν απαρατήρητοι.

Περισσότερες από 500.000 γυναίκες και 370.000 άνδρες πέφτουν θύματα cyberstalking κάθε χρόνο μόνο στις ΗΠΑ! Μία στις 12 γυναίκες και ένας στους 45 άνδρες θα υποστεί μια τέτοιου είδους παραβίαση-καταδίωξη τουλάχιστον μια φορά στη ζωή του. Η μέση διάρκεια της παρακολούθησης μπορεί να είναι 2 χρόνια ή και περισσότερο αν στην παρακολούθηση περιλαμβάνονται και οικείοι του προσώπου αυτού. Το cybeρtalking αφορά κυρίως γυναίκες ηλικίας 18-29 ετών χωρίς αυτό να σημαίνει ότι αποτελούν και τον μοναδικό στόχο. Ποιοι κάνουν stalking; To 87% λέγεται πως είναι άνδρες…

Αν η ιδέα του cyberstalking και της παρενόχλησης μέσω Διαδικτύου σας τρομάζουν, τότε είστε σε καλό δρόμο. Αυτή η ενόχληση συνιστά και την υπενθύμιση ότι πρέπει να είμαστε σε εγρήγορση σε ό,τι αφορά το Διαδίκτυο. Συνηθίζουμε να λέμε ότι πρέπει να προστατεύουμε τα παιδιά που χρησιμοποιούν το Διαδίκτυο. Το ίδιο όμως ισχύει και για τους μεγάλους. Ένας πρώην συνεργάτης με τον οποίο έχετε χωρίσει επαγγελματικά τους δρόμους σας με κακό τρόπο, αλλά ακόμη και κάποιος που τυχαία τσακωθήκατε μαζί του στο parking ενός εμπορικού κέντρου ή ίσως μια παλιά γνωριμία ή σχέση σας, θα μπορούσε να διαταράξει αν όχι να βλάψει τη γαλήνη της οικογενειακής σας ζωής με το cyberstalking.

Tips για να προστατεύσετε τον εαυτό σας και την οικογένειά σας από το cyberstalking

Μην αποκαλύπτετε ποτέ τη διεύθυνση κατοικίας σας. Είναι προτιμότερο να δίνετε τη διεύθυνση της εργασίας σας ή να νοικιάσετε μια ταχυδρομική θυρίδα.

-Προστατεύστε με passwords που θα ανανεώνετε συχνά όλους τους λογαριασμούς και τις συσκευές σας. Όχι το ίδιο password σε όλους τους λογαριασμούς. Όχι ημερομηνίες γέννησης ή άλλα προβλέψιμα πράγματα στο password.

-Κάντε κάθε τόσο μια έρευνα στο Διαδίκτυο βάζοντας το όνομά σας ή το email σας ή το τηλέφωνό σας για να δείτε τι εμφανίζεται. Αν δείτε κάποια καταχώρηση που δεν έχετε κάνει εσείς, επικοινωνήστε αμέσως με τη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος.

Μην απαντάτε σε τηλεφωνικές κλήσεις, emails και μηνύματα που σας ζητούν προσωπικά σας στοιχεία. Ποτέ!

-Όταν χωρίζετε με κάποιον σύντροφο που ο χαρακτήρας του είναι αρκετά εκδικητικός και εκρηκτικός, καλό είναι να αλλάζετε όλα τα passwords σε όλους τους λογαριασμούς και τις συσκευές σας. Ακόμη, αν είχατε κοινούς λογαριασμούς, ενημερώστε σχετικά την τράπεζά σας.

-Αν αισθάνεστε ότι αποτελείτε στόχο, τότε ζητήστε τη βοήθεια ενός ειδικού προκειμένου να σας πει αν έχει παραβιαστεί οτιδήποτε δικό σας (λογαριασμοί, συσκευές κλπ). Το καλύτερο που έχετε να κάνετε είναι να εμπιστεύεστε προηγμένα προγράμματα όπως για παράδειγμα το Cosmote Family. Πρόκειται για μια σειρά από υπηρεσίες, δράσεις και εργαλεία που έχουν στόχο να στηρίξουν την οικογένεια ώστε να απολαμβάνει τις απεριόριστες δυνατότητες του ψηφιακού κόσμου με τη μέγιστη δυνατή ασφάλεια. Με την εφαρμογή γονικού ελέγχου Cosmote Family Safety μπορείτε να ενημερώνεστε για sites και εφαρμογές που χρησιμοποιούνται από το οικιακό σας δίκτυο ενώ σας δίνεται η δυνατότητα να αποκλείσετε ό,τι θεωρείτε ακατάλληλο ή επικίνδυνο. Η εφαρμογή αυτή έχει κάλυψη σε όλες τις συσκευές σε όποιο δίκτυο (WIFI, 3G/4G) και αν είναι συνδεδεμένες.

Η εφαρμογή COSMOTE Family Safety είναι διαθέσιμη (App Store, Google Play) για όλους τους συνδρομητές COSMOTE κινητής και παρέχεται εντελώς δωρεάν για τους συνδρομητές των προγραμμάτων COSMOTE Mobile Family . Μπορεί να εγκατασταθεί σε έως 5 συσκευές, με λειτουργικό σύστημα Android, iOs και Windows (για laptops/desktops).

Το εκπαιδευτικό portal e-parenting
Για την εκπαίδευση του κοινού, η COSMOTE δημιούργησε το νέο portal e-parenting, όπου οι γονείς μπορούν να αναζητούν άρθρα για το θέμα της ασφαλούς πλοήγησης από εξειδικευμένους φορείς, να ενημερώνονται για τις νέες τάσεις, εφαρμογές, αλλά και τα νέα σημεία επαφής των παιδιών στο digital περιβάλλον. Σημείο αναφοράς για το περιεχόμενο του portal, αποτελούν οι εξειδικευμένες και επίκαιρες πληροφορίες των έγκριτων φορέων με τους οποίους συνεργάζεται η COSMOTE: το Ελληνικό Κέντρο Ασφαλούς Διαδικτύου του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ) & την Ελληνική Εταιρεία Μελέτης της Διαταραχής Εθισμού στο Διαδίκτυο.
Περισσότερες πληροφορίες για τα προγράμματα COSMOTE Mobile Family και τη νέα εφαρμογή COSMOTE Family Safety, στο www.cosmote.gr/family .