ΑΛΗΘΕΙΕΣ Κάτι δικά μας Σεξ και σχέσεις

5 σημάδια ότι προσπαθεί να σε χειραγωγήσει

Η χειραγώγηση στη σχέση είναι μια πολύ σοβαρή μορφή κακοποίησης. Είναι ψυχολογική κακοποίηση με οδυνηρές συνέπειες. Σε πολλές περιπτώσεις η χειραγώγηση καταλήγει να γίνει νοοτροπία, με εκείνον που χειραγωγείται να αμφιβάλλει για τον εαυτό του και στο τέλος να μην μιλάει. Αυτή ακριβώς είναι η τέχνη εκείνου που χειραγωγεί.

Ο χειριστικός σύντροφος προσπαθεί να πάρει κάθε εξουσία από το θύμα του, θέλει έναν σύντροφο άβουλο. Για να το καταφέρει καλλιεργεί ύπουλα στο θύμα την ανασφάλεια ότι η κρίση του δεν είναι ορθή, ότι πιθανόν από κούραση δεν βλέπει τα πράγματα σωστά (όπου σωστό είναι ό,τι λέει ο θύτης), ότι πιθανόν έχει τρελαθεί.

Αν αναγνωρίζεις κάποιες από τις παρακάτω ενδείξεις στη σχέση σου, πιθανόν είσαι θύμα χειραγώγησης και αν δεν μπορείς να το διαχειριστείς, θα πρέπει να απευθυνθείς το συντομότερο σε κάποιον ειδικό.

1. Είσαι σε σύγχυση
Αν προσπαθεί να σε βγάλει τρελή, στρέφοντας τα πράγματα έτσι ώστε να φαίνεται το παράλογο ως λογικό πρέπει να σταματήσεις να μπαίνεις στο τριπάκι. Ξέρεις τι είναι λογικό και τι όχι. Δεν υπάρχει περίπου λογικό και μην κάνεις βήμα. Άφησέ τον να στροβιλίζεται μόνος του.

2. Αμφιβάλλεις για τον εαυτό σου
Κι αν είσαι όντως σε σύγχυση; Τα θύματα χειραγώγησης συχνά πέφτουν στην παγίδα με αποτέλεσμα να αμφισβητούν τον ίδιο τους τον εαυτό. Μην επιτρέπεις ανοιχτές πόρτες στην κρίση σου. Ξέρεις πολύ καλά. Στο τέλος καλύτερα ζήτα τη γνώμη τρίτου για να διαπιστώσεις αν πια είσαι τόσο παράλογη!

3. Αναρωτιέσαι αν είσαι πάρα πολύ ευαίσθητη ή συναισθηματική
Αγαπημένη συνήθεια του χειριστικού συντρόφου είναι να το ρίχνει στην ευαισθησία σου. Εκείνος είναι κανονικός. Εσύ τα παίρνεις λάθος επειδή είσαι υπερβολικά ευαίσθητη. Στο τέλος θα σου πει να κοιτάξεις και τις ορμόνες σου. Μην μπεις σ’ αυτό! Δεν υπάρχει επιστροφή!

4. Έχεις γίνει εξαιρετικά ανασφαλής
Δυσκολεύεσαι να πάρεις την παραμικρή απόφαση ακόμα και αν πρόκειται για κάτι που δεν αφορά τη σχέση σου μαζί του. Αυτό δείχνει πως η χειραγώγησή του έχει δουλέψει τόσο καλά που έχεις γίνει ανασφαλής σε οτιδήποτε σε αφορά. Με αυτόν τον τρόπο να ξέρεις, δίνεις ακόμη μεγαλύτερη εξουσία στον χειριστικό σύντροφό σου.

5. Απολογείσαι όλη την ώρα
Λες συνέχεια «Συγγνώμη» και απολογείσαι για όλα. Δεν αξιολογείς και δεν φιλτράρεις τίποτα. Τα πάντα είναι ευθύνη σου και τα έχεις κάνει όλα χάλια και πρέπει όχι μόνο να απολογηθείς αλλά και να υποφέρεις γιατί αυτό αξίζεις. Όχι! Όχι! Όχι! Μίλα με κάποιον ειδικό το συντομότερο. Θέλεις να σου πούμε ποιο θα είναι το μέλλον αυτής της σχέσης; Πιθανότατα θα σε χωρίσει και θα σου πει κι από πάνω ότι δεν άντεξε τη σύγχυση, την ευαισθησία και φυσικά την ανασφάλειά σου. Θα σου πει ότι βαρέθηκε που δεν έπαιρνες πρωτοβουλίες και ότι τον κούρασε η μόνιμη συγγνώμη σου για όλα. Πώς σου φαίνεται;