ΑΛΗΘΕΙΕΣ

Διαζύγιο: tips για να ξαναβρείς την αυτοπεποίθησή σου

Όταν ένας γάμος τελειώνει με την κοινή συναίνεση των δύο, τότε τα πράγματα φαίνεται πως είναι ελάχιστα έστω πιο εύκολα. Τι γίνεται όμως όταν ο γάμος τελειώνει και είσαι το πρόσωπο που δεν ήθελε να συμβεί αυτό; Τι γίνεται όταν αιτία του διαζυγίου είναι η απιστία του συντρόφου σου ή άλλοι λόγοι που σε βρήκαν απροετοίμαστη; Το πιο πιθανό είναι σταδιακά να χάνεις την αυτοεκτίμησή σου. Νιώθεις δυνατά την απόρριψη. Πιθανόν νιώθεις ότι δεν έχεις καμία αξία ως άνθρωπος.

Αν δεν το ξέρεις πως δεν είναι έτσι, είμαστε εδώ για να σου το πούμε. Επειδή όμως με τα κείμενα δύσκολα μπορείς να πείσεις κάποιον ότι η ζωή δεν τελειώνει με το διαζύγιο και ότι φυσικά και αξίζεις, διάβασε πώς θα συνέλθεις με συνοπτικές διαδικασίες.

1. Αυτό που σου συνέβη δεν σε προσδιορίζει
Ο χωρισμός –είτε πρόκειται για διαζύγιο είτε για το τέλος μιας μακροχρόνιας σχέσης- είναι αναμφισβήτητα μια δυσάρεστη κατάσταση. Ακόμα και αν όλα έγιναν με τον πιο πολιτισμένο τρόπο, δίχως δυσάρεστες συγκρούσεις και εντάσεις. Αυτομάτως μπαίνουμε σε μια διαδικασία αγχωτική όσο ελάχιστες. Και τώρα; Ξαφνικά, πρέπει να προσδιοριστούμε απ’ την αρχή. Ποιοι είμαστε; Ποια είναι η θέση μας στον κόσμο; Όταν για καιρό η βασική μας ιδιότητα ήταν να είμαστε οι σύζυγοι κάποιου –σωστό ή λάθος δεν έχει σημασία αυτή τη στιγμή- είναι πολύ βάρβαρο να χάνουμε ξαφνικά την ιδιότητά μας. Τι πρέπει να κάνουμε; Πρέπει να σταματήσουμε να διαπραγματευόμαστε με το αν αυτό που μας συνέβη μας προσδιορίζει. Δεν μας προσδιορίζει ένα διαζύγιο. Καταγράφεται στο ιστορικό μας αλλά δεν είναι η γενική αλήθεια μας. Το να δεχτούμε σαν γενική αλήθεια το γεγονός ότι το διαζύγιο δεν μας προσδιορίζει, θα βοηθήσει στον αυτοέλεγχό μας. Στο να ξαναπάρουμε τη ζωή στα χέρια μας και να ανακτήσουμε την αυτοεκτίμησή μας.

2. Φτιάξε λίστες
Γράψε λίστες με όλα εκείνα στα οποία είσαι πραγματικά καλή. Είσαι καλή στη δουλειά σου ή σε κάτι πολύ ειδικό που αφορά τη δουλειά σου. Είσαι καλή φίλη. Είσαι καλή θεία. Είσαι καλή στη μαγειρική ή στο να συμβουλεύεις τους άλλους. Κάνε λίστες με οτιδήποτε σου θυμίζει την αξία σου, με οτιδήποτε αγαπάς στον εαυτό σου και τρέξε σε αυτές τις λίστες κάθε φορά που σε παίρνει από κάτω.

3. Απάντησε στον εαυτό σου με τον τρόπο που θα το έκανε μια καλή φίλη σου
Κάθε φορά που μέσα σου γίνεται μια μάχη με αφορμή το διαζύγιό σου, γίνε η φωνή που θα βάζει τέλος στις φωνές. Αν η φωνή λέει: εγώ φταίω για το διαζύγιο. Απάντησε: Έκανα το καλύτερο που μπορούσα. Έχω πολλά να προσφέρω στον κόσμο και πρέπει να κάνω το επόμενο βήμα. Γίνε ο αντίλογός σου. Πες στον εαυτό σου όσα θα έλεγες στην καλύτερή σου φίλη αν ήταν στη δική σου θέση.