Uncategorized

Tips για να βάψετε τα Πασχαλινά αυγά

Τη Μεγάλη Πέμπτη το έθιμο θέλει να βάφονται τα Πασχαλινά αυγά. Τα αυγά τα παλαιότερα χρόνια τα βάφαμε κόκκινα γιατί σύμφωνα με την χριστιανική παράδοση συμβόλιζαν το Αίμα του Χριστού.

Στην εποχή μας το έθιμο δεν τηρείται τόσο αυστηρά όσον αφορά στο χρώμα καθώς μπορείτε να βρείτε στην αγορά μεγάλη ποικιλία χρωματισμών. Επίσης, πλέον στολίζουμε τα αυγά με χαλκομανίες αυγών και αυτοκόλλητα με Πασχαλινά σχέδια. Μάλιστα λόγω της μεγάλης ζήτησης μπορείτε να βρείτε πολλά σχέδια σε τιμές προσφοράς. 

Το θέμα όμως κάθε χρόνο είναι πώς να καταφέρουμε να τα βάψουμε ομοιόμορφα και να μην καταλήξουμε με τα μισά σπασμένα από το βράσιμο.

Ας δούμε λοιπόν πως θα βράσουμε τα Πασχαλινά αυγά χωρίς… ένα κρακ

Ξεκινάμε από την επιλογή σωστών αυγών! Προτιμάμε μικρά σε μέγεθος αυγά γιατί  έχουν πιο γερό τσόφλι. Τα καθαρίζουμε με νερό της βρύσης από τυχόν λερώματα  και φτερά. Προσέχουμε να μην ανοίξουμε τη βρύση με μεγάλη πίεση.

Τα αφήνουμε εκτός ψυγείου και τα μουλιάζουμε σε χλιαρό νερό για περίπου μισή ώρα.

Στη συνέχεια τα τοποθετούμε στην κατσαρόλα, δεν τα στριμώχνουμε και ρίχνουμε νερό μέχρι να τα καλύψουμε. Και πάλι είμαστε προσεκτικοί με την πίεση του νερού. Κάποιοι προσθέτουν ξύδι και αλάτι στο νερό για να προστατεύσουν ακόμη περισσότερο το τσόφλι σε περίπτωση που ραγίσει.

Βράζουμε σε χαμηλή φωτιά για 12 με 15 λεπτά. Μόλις ολοκληρωθεί το βράσιμο, τα βάζουμε σε κρύο νερό και τρίβουμε πολύ μαλακά για να αφαιρέσουμε τη μεμβράνη και έτσι να επιτύχουμε ομοιόμορφο βάψιμο.

Αφού τα βάψουμε, τα αφήνουμε να κρυώσουν και στεγνώνουμε με χαρτί κουζίνας. Εάν θέλουμε να γυαλίζουν τα τρίβουμε με ένα ύφασμα (κατά προτίμηση μακό) που έχουμε βουτήξει σε ελαιόλαδο. Προσοχή εάν βάλουμε χαλκομανίες τις κολλάμε πριν αλείψουμε με λάδι.